Translate site

TE logga

Teknikprogrammet

På teknikprogrammet utbildas du för att påverka morgondagens teknik och innovationer, du utvecklar din förmåga till problemlösning och får lära dig de tekniska och digitala verktyg som används i arbetslivet. Det en fördel att ha ett intresse för matematik för matematik gör det möjligt att förstå, uttrycka och analysera sammanhang inom teknikområdet. Du får högskolebehörighet och kan efter avslutade gymnasiestudier söka ett stort utbud av högskole- och universitetsutbildningar, bl a ingenjörsprogram, systemvetenskap och arkitektprogram.

Inriktningar

Design och produktutveckling

Vill du arbeta som arkitekt, designer eller formgivare? Inriktningen design och produkt utveckling ger dig kunskaper i hela produktutvecklingsprocessen, från idéstadiet, till skiss, konstruktion och tillverkning av prototyp. Du kommer att arbeta med din färg- och formkänsla men också med att lösa problem och öva upp din kreativa förmåga. Du lär dig skissa för hand, och skapa digitala ritningar i 2D och 3D, samt skriva ut prototyper på 3d skrivare.

Informations- och medieteknik

Vill du jobba med webbteknik, spelutveckling och datorer? På informations- och medieteknik får du lära dig programmering i aktuella språk som används i yrkeslivet, att göra en modern webbsida som är snygg, dynamisk och interaktiv, att skapa en webbdatabas som t ex Facebook, och använda Cad för 3d-modellering.

Teknikvetenskap

Här får du extra tonvikt på matematik, fysik och teknik. Du lär dig om teknisk utveckling, om teknikens roll i vårt samhälle, och hur fysik, matematik och kemi kan kopplas till tekniska processer. Du fördjupar dig i programmet Cad som hanterar och gör ritningar i 2D- och 3D-program och används inom teknisk konstruktion och arkitektur.

Teknikcollege

Teknikprogrammet är en del av Teknikcollege, vilket innebär att utbildningen är kvalitetssäkrad enligt Teknikföretagens krav, samt att skolan och Teknikföretagen i regionen har ett nära samarbete exempelvis i samband med din APL.
Teknikprogrammet är ett studieföberedanande program utan krav på praktik. På Lindeskolan har vi ändå valt att ha ett nära samarbete med näringslivet och erbjuda er en vecka praktik per termin.


Tradition på Teknikprogrammet- Studiebesök på Stripa gruva inför studiestarten

Tisdagen den 18 augusti besökte Teknikprogrammets förstaårselever och lärare Stripa gruva med dess spännande teknikhistoria. Där bjöds på en rundvandring i området med Ove Magnusson som guide.

Vi besökte flera hundra år gamla gruvhål och tittade in i hisshallen med sina jättelika elmotorer som skötte hissen i det 400 meter djupa gruvhålet. Vi klättrade upp i det höga hisstornet (laven) rakt ovanför gruvhållet med vidsträckt utsikt. Vi fick också veta att de som elektrifierade gruvan var samma personer som en gång i tiden startade företaget ASEA, nuvarande ABB. Sannolikt var Stripa den andra gruvan i världen som elektrifierades, år 1896. Grängesberg var den första, år 1893.
Några elever fick också pröva på att smida järnföremål i en riktig smedja.

Under dagen genomfördes tre tävlingsmoment, pilkastning mot piltavla med ögonbindel, bygga högsta tornet med tegelstenar samt uppgiften att beräkna hur många meter 3-4 cm tjocka vajrar som får plats på en hisstrumma till gruvhissen (knappt 400m).

Rasoul och Nafih skötte grillanläggningen.


Uppdaterad: 2017-10-20 

LSK logga

Kontakt

Rektor
Andreas Blom
0581-813 91, 070-280 13 91


Programsamordnare
Ove Magnusson
0581-813 18